Приклади аргументів у власному висловленні на ЗНО: біографія

    Готуємо до ЗНО/НМТ/ДПА та поглиблюємо шкільні знання учнів 5-11 класів!


    Досягаємо максимальний прогрес в знаннях для кожного учня в атмосфері взаєморозуміння!

    Працюємо аудиторно (м. Київ, метро Мінська, метро Харківська) та онлайн.

    Для отримання консультації залиште заявку на сайті.


    Якщо твої знання історії не дуже ґрунтовні, а життєвий досвід не дозволяє дібрати влучні приклади до аргументів у власному висловленні на ЗНО на конкретну тему, є порада: досконало вивчи ОДНУ біографію якоїсь відомої людини – і ти точно зможеш навести якісний приклад в агументах до своїх думок.
    Це може бути будь-хто: від Стіва Джобса до Кузьми Скрябіна, від Тараса Шевченка до Ґрети Тунберґ.


    Дізнайтеся, які ще приклади аргументів можна використати для висловлення ЗНО у статті “7 фільмів, у яких ти легко знайдеш приклад для твору на ЗНО


    Пропонуємо біографію Василя Стуса як хороший приклад для власного висловлення у ЗНО на максимум.

    Василь Стус_1 Приклади аргументів ЗНО


    Як і Тарас Шевченко, Василь Стус прожив усього 47 років. Так само був Поетом, який через надпотужне почуття національної гідності не відчував морального права ігнорувати політику. І вже точно був Генієм, який міг прожити довге, щасливе та успішне життя. Якби не вражена гідність народу, яку мусив обороняти.


    Дитинство

    Народився Василь Стус 6 січня 1938 року на Вінниччині, однак уже через два роки його родина переїхала до Сталіно (нині – Донецьк). Бідність, воєнні роки не заважали Стусові вчитися, навпаки – були укриттям від нестерпної дійсності. І не варто міфологізувати поета. Не від того Стус бачив більше, що мав божественне провидіння, а від того, що володів уселюдським знанням, засвоєним із літератури. Як сам писав, “десь у 4-6 класі я майже весь “Кобзар” знав напам’ять”. А далі – більше.  І це попри те, що вчився в російськомовній школі. Уже в 16 років, повний рішучості, поїхав до Києва. Боявся перетворитися на “донбасця”. Так вважала людина, яка виросла на Донбасі. “Звідки в нього оте відчуття інакшості?”, – дивувалися біографи.

    В одному з листів Василь Стус згадував, як у 13 років, гостюючи в бабусі в селі, збирав по стерні колосся. Його наздогнав об’їждчик і став відбирати торбинку, а Василь кусав його “за гидкі червоні руки”. Так чи не вперше відчув він, що таке несправедливість і вперше спробував самотужки з нею боротися.


    Допоможемо тобі ТУТ запам’ятати усю інформацію і грамотно використати приклади аргументів для твору на ЗНО 😉


    Дисидентство

    Перша хвиля арештів 1965 р.

    А потім, через років 20, подібні акти непокори йому мало не щодня доводилося вчиняти в таборах. І не стільки проти соціальних умов, скільки – несправедливості. 1965 року під час прем’єри фільму “Тіні забутих предків” у кінотеатрі “Україна” Стус був одним із сміливців, які наважилися піднятися, аби висловити протест проти хвилі арештів української інтелігенції. У пояснювальній записці, яким би сухим схематичним не мусив бути цей жанр, Стус написав: “Я не міг стерпіти. Я не міг мовчати”. Дійсно, не міг. Мало не на фізичному рівні. Бо як інакше пояснити той факт, що інстинкт самозбереження виявися не визначальним у житті Стуса. У листі до Богдана Гориня писав про те, що перейшов межу 30-річчя і знає, що залишається половина з можливого і дарованого віку. Знав, усе знав. Жив як людина, а хотів як Поет.

    Василь Стус_2 Приклади аргументів ЗНО

    Детальніше про підготовку до ЗНО з Академікою можна прочитати тут ☺️


    Провіденціалізм, про який так багато писали критики,  не лише у творчості, а й житті. Пишучи з Донецька листи до Андрія Малишка з криком! про катастрофічно загрозливу русифікацію Донбасу, він буквально розривається від усвідомлення втрати цього регіону, якщо терміново! не почати займатися ним.

    Коли в їдальні до нього причепилися місцеві пияки через його українську, він підняв його над собою, але навіть не підвищив голос. Натомість з нього полилися вірші. На похоронах Алли Горської мало не кричав про те, що її смерть – це свідоме вбивство. Його подальші роки вирішувалися тієї миті. І безглуздо припускати, що Стус цього не усвідомлював.


    Друга хвиля арештів 1972 р.

    13 січня 1972 року Василя Стуса заарештували. Далі – табори, заслання, Мордовія. Характеристика засудженого – постійний спротив. Відмова носити нагрудний знак, відмова з’явитися на ранкову перевірку, куріння в строю… Поведінка, що властива підлітковому максималізму. І у випадку Стуса вона так само викликана некерованим духом протесту, якому структурні обставини не дозволяють перетворитися на щось більш продуктивне. По закінченню строку (1977), Стуса вислали у селище Імені Матросова Магаданської області працювати на золотих копальнях (до 1979).

    Василь Стус_3

    Між двома ув’язненням у Києві Василь Стус працював на будівництві, на Колимі – валив ліс… Стус – не поет у зручному кріслі в домашньому халаті, він чоловік у тюремній робі. Уся ницість, глупота в цьому: Стус валить дерева і захлинається власною кров’ю у тюремному карцері. А світ його все визнає і визнає… А він протестує й помирає.  З ув’язнення звертався із заявою до Верховної Ради СРСР з відмовою від громадянства: «…мати радянське громадянство є неможливою для мене річчю. Бути радянським громадянином — значить бути рабом…».

    Ув’язнення

    6 січня 1983 року Стуса закинуто до карцеру. Неодноразово оголошував голодування. Писав листи на захист ув’язнених. Переймався кожним. І 1984-го (за рік до власної смерті) пише гнівного, але вже розпачливого листа про знищеного в концтаборі правозахисника Юрія Литвина. Себе він уже віддає на суд вічності. 28 серпня 1985 Стуса відправили до карцеру за те, що читаючи книгу в камері, він сперся ліктем об ліжко. На знак протесту він оголосив безстрокове сухе голодування. У ніч із 3 на 4 вересня Стус помер.

    Чому, як і хто винен? Він за життя сам усім на все відповів. І спокутував гріхи покоління. Недаремно ж народився на Різдво.


    Аліна Костюченко,
    методист, викладачка української мови та літератури освітнього центру “Академіка”

    Читай поради ідеального власного висловлення на ЗНО у статті “Як написати власне висловлення

      Фотографії:
      Фото 1,2,3. https://stus.center/p/foto-iz-zhizni-vasilia-stusa-169